Diabetul zaharat este o afectiune cronica complexa, care necesita o ingrijire medicala continua ce vizeaza nu doar controlul glicemic ci si strategii de reducere a multiplilor factori de risc asociati.
Diabetul este un sindrom heterogen care afecteaza deopotriva metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor, precum si celelalte metabolisme. Aceste alterari decurg dintr-un defect de secretie a insulinei asociat unei insulinorezistente periferice variabile. Modificarile biochimice pe care aceste doua tulburari le antreneaza au drept consecinta majora hiperglicemia cronica si conduc, in timp, la modificari celulare ireversibile în numeroase tesuturi si organe.
Diabetul zaharat, odata instalat, se mentine toata viata si din momentul depistarii trebuie permanent urmarit si tratat.
Diagnosticul de diabet zaharat se confirma in una din urmatoarele situatii:
- glicemie depistata intamplator ?200 mg/dl daca persoana prezinta si simptome specifice: poliurie (eliminari dese de urina si in cantitati mari), polidipsie (consumul de cantitati mari de lichide), polifagie (consumul de cantitati mari de alimente), scadere in greutate inexplicabila
- glicemie bazala (a jeun) ?126 mg/dl
- glicemie la 2 ore in cadrul testului de incarcare cu glucoza ?200 mg/dl
- hemoglobina glicata (HbA1c) ?6,5%.
Atentie Diagnosticul de diabet NU se stabileste pe baza glicemiilor din glucometru. Acestea pot ridica suspiciunea care trebuie confirmata prin recoltarea si sange venos si dozare de glicemie, respectiv HbA1c.
Confirmarea diagnosticului de diabet zaharat se face de catre medicul diabetolog, de obicei fiind nevoie de repetarea analizelor atunci cand semnele clinice lipsesc.
Dupa confirmarea diagnosticului, fiecare pacient cu diabet trebuie luat in evidenta de catre medicul diabetolog, care va stabili regimul alimentar, tratamentul medicamentos, daca este cazul, si programul de controale periodice.
Clasificarea diabetului zaharat.
- 1. Diabetul zaharat de tip 1 - datorat distrugerii autoimune a celulelor ? pancreatice, ceea ce duce la un deficit absolut de insulina si necesitatea unui tratament permanent cu insulina
- 2. Diabetul zaharat de tip 2 - datorat unei deficiente progresive in secretia de insulina aparuta pe fondul insulinorezistentei
- 3. Alte tipuri specifice de diabet datorate altor cauze - defecte genetice in functia ? celulara (diabet tip MODY), defecte genetice ale receptorilor insulinici sau in actiunea insulinei, boli ale pancreasului exocrin (ex. fibroza chistica, tumori pancreatice, etc.), boli endocrine (ale tiroidei, suprarenalei, hipofizei), forme induse medicamentos (glucocorticoizi, tratamente pentru HIV/SIDA sau post-transplante de organe, etc.), infectii virale.
- 4. Diabetul gestational - este diabetul diagnosticat pentru prima data in timpul sarcinii, dupa primul trimestru de sarcina
Atentie Inainte sa dezvolte diabet zaharat tip 2, oamenii au PREDIABET - valori glicemice crescute a jeun =alterarea glicemiei a jeun, IFG (impaired fasting glucose) sau postprandial la 2 ore = alterarea tolerantei la glucoza, IGT (impaired glucose tolerance), dar nu atat de mari pentru diagnosticul diabetului.
Aceste conditii expun pacientul la un risc crescut de a dezvolta diabet tip 2 si boala cardiovasculara.
- IFG - glicemie a jeun (pe nemancate) intre 100 - 126 mg/dl
- IGT - glicemie la 2 ore la testul de toleranta la glucoza intre 140 - 200 mg/dl
Orice persoana care prezinta aceste modificari incipiente ale glicemiei trebuie sa se prezinte la medicul diabetolog pentru a incepe monitorizarea si regimul alimentar. Doar asa putem intarsia sau chiar impiedica aparitia diabetului si a complicatiilor sale.
In aceste stadii se recomanda efectuarea testului de incarcare cu 75g de glucoza (TTGO), care este un test de provocare si stabileste daca pacientul are deja diabet instalat sau se gaseste inca in faza de prediabet.
Acest test de incarcare cu glucoza se recomanda a fi efectuat ca screening si persoanelor care prezinta unul sau mai multi factori de risc pentru aparitia diabetului zaharat.
Categoriile de persoane cu risc de diabet propuse pentru screening:
- Persoanele cu antecedente familiale de diabet zaharat la rudele de gradul I;
- Persoanele suprapoderale, mai ales cele cu obezitate abdominala
- Femei cu istoric de diabet gestational sau macrosomie fetala (nou-nascuti cu greutate mai mare de 4kg);
- Persoanele hipertensive, cu sau fara tratament;
- Persoane cu dislipidemie, mai ales persoanele cu trigliceride >250 mg/dl si cu HDL-colesterol < 35 mg/dl
- Persoane cu afectare cardio-vasculara preexistenta: coronariana cerebrovasculara, sau afectare a vaselor periferice;
- Persoane sedentare;
- Femei obeze cu sindromul ovarelor polichistice;
- Persoane cunoscute anterior cu IGT/IFG sau cu HbA1c peste 5.7 %
- Anumite minorittai etnice: afro-americani, asiatici, hispanici-americani, latino
Semne si simptome care sugereaza prezenta diabetului zaharat:
- 1. Oboseala permanenta si stare de slabiciune care persista
- 2. Senzatia de sete excesiva (polidipsie)
- 3. Urinari frecvente (poliurie)
- 4. Vedere incetosata
- 5. Rani care se vindeca foarte greu
- 6. Scadere inexplicabila in greutate
- 7. Senzatie de amorteala/furnicaturi la maini si picioare
- 8. Senzatie de foame excesiva (polifagie)
- 9. Infectii repetate la nivelul pielii, gingiilor sau vezicii urinare
- 10. Iritabilitate, nervozitate, somnolenta
- 11. Prurit (mancarimi) cutanat si/sau genital
- 12. Piele uscata, deshidratata
Atentie Absenta simptomelor NU exclude prezenta diabetului zaharat. Cel mai frecvent debutul diabetului este insidios si el evolueaza mult timp asimptomatic, fiind descoperit de cele mai multe ori intamplator.
Va recomandam efectuarea anuala a unui set de analize la medicul de familie, care sa cuprinda si dozarea glicemiei a jeun din sange venos! Daca glicemia este ?100 mg/dl va sfatuim sa va prezentati in cel mai scurt timp la medicul diabetolog pentru evaluare si recomandari de specialitate.