Intreg mapamondul se confrunta cu o pandemie de diabet zaharat tip 2, datorata occidentalizarii modului de viata, imbatrânirii populatiei, urbanizarii, care au drept consecinte modificari ale alimentatiei, adoptarea unui stil de viata sedentar si dezvoltarea obezitatii. Prevalenta diabetului zaharat difera semnificativ în functie de populatia studiata, varsta, sex, statusul socio-economic si stilul de viata. Predictiile pentru anul 2025 sunt îngrijoratoare si conform aprecierilor IDF/OMS, prevalenta diabetului va atinge 9%. Un element important în ultimii ani a fost reprezentat de urmarirea mai atenta a populatiei si de îmbunatatirea metodelor de diagnostic. Cu toate acestea, cel putin 30% din cazurile actuale de DZ tip 2 sunt inca nediagnosticate. Exista studii care arata ca la momentul diagnosticului, mai mult de jumatate din pacienti au deja una sau mai multe complicatii cronice.

Diabetul zaharat tip 2 reprezinta marea majoritate a cazurilor de diabet (peste 90%).si apare de obicei la adulti cu varsta >40 ani, dar poate aparea si la copii si tineri, in special la cei cu obezitate.

Marea majoritate a pacientilor cu acest tip de diabet sunt supraponderale, prezentand predominant obezitate abdominala. 

Este de obicei asociat cu hipertensiune arteriala, dislipidemie (cresteri ale grasimilor in sange), hiperuricemie (cresterea acidului uric in sange) sau guta, tot acest cortegiu de modificari regasindu-se sub denumirea de "Sindrom Metabolic".

Daca ai diabet zaharat  tip 2, inseamna ca organismul tau nu foloseste in mod adecvat insulina. Acest fenomen se numeste insulinorezistenta. La inceput, pancreasul produce insulina in exces pentru a invinge aceasta rezistenta, generata in principal de grasimea abdominala subcutanata si intraabdominala. Dar, dupa un timp, nu va mai fi capabil sa “sustina” aceasta hipersecretie de insulina, moment in care apare deficitul de secretie si incapacitatea pancreasului de a mai mentine glicemia in limite normale.

Acest tip de diabet evolueaza fara simptome pe parcursul mai multor ani, dar poate fi depistat la timp daca se efectueaza controale periodice (anuale) ale glicemiei sangvine.

Factorii de risc pentru aparitia diabetului de tip 2 sunt: obezitatea, supaalimentatia, alimentatia dezechilibrata calitativ si cantitativ cu consum excesiv de dulciuri si grasimi, sedentarismul, fumatul, alcoolul, stresul, toate acestea actionand de multe ori pe o predispozitie genetic.

Rudele pacientilor cu DZ tip 2 au risc crescut de a dezvolta diabet. Incurajati-i sa-si verifice periodic glicemia si sa aiba un stil de viata sanatos, putandu-se preveni astfel aparitia diabetului!

Tratamentul diabetului tip 2 consta in dieta, exercitiu fizic regulat, medicamente administate pe cale orala sau injectabile non-insulinice. 

Insulina este necesara de obicei dupa mai multi ani de evolutie a bolii, fiind insa uneori administata inca de la diagnostic in cazul pacientilor cu dezechilibru glicemic important.